(Bijna) Alles over Magnesium en massage

Alles over magnesium en massage

Magnesium is een uiterst divers en multifunctioneel mineraal. Het is de drijvende kracht achter meer dan 350 unieke enzymen in ons lichaam. Deze enzymen zijn onmisbaar voor de correcte uitvoering van talrijke lichaamsfuncties. Een belangrijke functie van magnesium is het bevorderen van de absorptie van vitamines in ons lichaam. In dit blog zul je (bijna) alles over magnesium en massage leren!

Naast zuurstof en water, behoort magnesium tot de top drie van essentiële levensbehoeften. Dit mineraal speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van botten en tanden, maar is eveneens cruciaal voor een normale spierfunctie. Magnesium werkt ontspannend en is van vitaal belang voor het doorgeven van zenuwsignalen. Het heeft een positieve invloed op je hart, beïnvloedt de stofwisseling en helpt bij het in balans houden van hormoonniveaus.

De bron van magnesium

Doorgaans halen we magnesium uit ons dieet. Het is aanwezig in voedingsmiddelen zoals brood, (volkoren) granen, melkproducten, groenten, noten en vlees. De hoeveelheid magnesium in ons dieet neemt echter af door de consumptie van veel bewerkte voedingsmiddelen. Hierdoor is er vaak een aanvullende inname nodig om magnesiumtekorten te voorkomen.

Magnesium kristallen
Magnesium kristallen

Het herkennen van een magnesiumtekort

Magnesium staat ook bekend als het ‘anti-stressmineraal’. Een tekort aan magnesium kan voortkomen uit aanhoudende stress, maar ook uit een ontoereikende inname via de voeding. Tekenen van een magnesiumtekort kunnen variëren van spierkrampen en tintelingen tot een verhoogde vatbaarheid voor stress. Sommige mensen ondervinden bijvoorbeeld ook rusteloze benen of een verstoorde slaap door een magnesiumtekort, zelfs als ze zich daar niet bewust van zijn.

Diverse toedieningsvormen

Magnesium kan op verschillende manieren toegediend worden. Er zijn pillen en poeders voor orale inname. Ook bestaan er meerdere vormen van oliën, gels, bodylotions, deodoranten en (bad)kristallen die door de huid worden opgenomen. Momenteel is de pilvorm het meest gangbaar. Houd er echter rekening mee dat naar schatting 50 tot 70% van het ingenomen magnesium via pillen niet door het lichaam wordt gebruikt. De maag kan slechts een beperkte hoeveelheid verwerken, waardoor het restant via de nieren wordt afgevoerd. Bijwerkingen van pillengebruik kunnen onder meer dunne ontlasting of diarree omvatten.

Door opname via de huid vermijd je het maag-darmkanaal, en wordt aangenomen dat het magnesium direct in het interstitium (de vloeistof in de ruimte buiten de cellen) terechtkomt. Hierdoor winnen huidproducten aan populariteit als alternatief voor pillen.

Sporters en magnesium

Huidoliën en gels worden vaak gebruikt door sporters, die over het algemeen meer magnesium nodig hebben. Deze producten worden ingezet voor het behandelen of voorkomen van spierkrampen.

Is een overschot aan magnesium mogelijk?

Magnesium is vergelijkbaar met water en zuurstof in zijn vluchtigheid. Het lichaam heeft het continu nodig, maar slaat overtollig magnesium slechts kortstondig op: het opgenomen magnesium wordt binnen 24 tot 36 uur verbruikt. Een mogelijk overschot wordt uitgescheiden via urine, zweet of ontlasting. Bij normaal gebruik is een overmatige inname van magnesium dus onwaarschijnlijk. Zolang men zich houdt aan de aanbevolen hoeveelheden, is het gebruik veilig. Er is overigens geen vastgestelde bovengrens voor extra magnesiuminname.

Echter, overmatig gebruik is niet nodig en kan darmproblemen veroorzaken, vooral bij orale inname. Gebruikers van magnesiumolie ondervinden deze problemen niet vanwege de geleidelijke opname.

De veelzijdigheid van magnesium

Zoals eerder genoemd, omvat een tekort aan magnesium symptomen als spierkrampen, tintelingen en verhoogde stressgevoeligheid. Magnesium wordt ook ingezet bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, slapeloosheid, menstruatieproblemen en zelfs reumatische aandoeningen (overleg altijd met een arts bij gelijktijdig medicijngebruik). Magnesium draagt bij aan een sterker immuunsysteem en zorgt voor een betere opname van vitamines, wat helpt bij het bestrijden van ziekten zoals corona en de gewone griep. Mondspoeling met magnesiumolie versterkt tanden en tandvlees, werkt ontstekingsremmend, verlaagt de zuurgraad in de mond en versterkt de afweer tegen bacteriën. Het verbetert ook het concentratievermogen. Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaak een rusteloze slaap en worden ‘s nachts vaker wakker. Het aanvullen van dit tekort zorgt voor een diepere en rustigere slaap.

Ik heb vast nog meer voordelen van magnesium over het hoofd gezien, maar samenvattend: het biedt verlichting bij veel klachten. Het lijkt misschien een wondermiddel, maar het is gewoon een natuurlijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor diverse functies (zoals spierwerking, botopbouw, zenuwgeleiding, hersenfunctie, stofwisseling), waar veel mensen een tekort aan hebben.

Magnesium en massage

Magnesiumolie is zeer geschikt als massageolie. Het zorgt voor onmiddellijke ontspanning op cellulair niveau. Na absorptie van de magnesium (3 tot 5 minuten), kan overgeschakeld worden op de gebruikelijke massageolie. Door de spierontspannende werking van magnesium zal de massage extra ontspannend aanvoelen. In mijn massagepraktijk gebruiken ik soms ook een magnesium(sport)gel die aan het einde van de massage wordt aangebracht. Het gebruik van magnesium in combinatie met een massage zorgt voor meer energie en spierherstel na afloop.

Pure producten

startpakket magnesium permsal

In mijn massagepraktijk gebruik ik de magnesiumproducten van Permsal en Zechsal, een zuivere vorm van magnesium die uit Nederlandse bronnen wordt gewonnen.

Heb je nog vragen? Of zoek je advies op maat? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag verder en we kunnen samen bepalen wat het beste bij jou past.

Tip voor mijn massageklanten: wanneer je een product afneemt tijdens je behandeling, krijg je 10% korting op de gehele productlijn van Permsal en Zechsal (én het scheelt je verzendkosten). Je kan me altijd van te voren een appje of een mail sturen als je specifiek iets wilt, dan zorg ik ervoor dat het klaar staat bij je volgende behandeling.

Geef een reactie